Voitto ja tappio


Kansa on puhunut, pulinat pois. Vaalit olivat poikkeuksellisen jännittävät. Jännitin itsekin paikkaani pitkään. Tulihan se lopulta lähes 5000 äänellä. Vaalit olivat Pirkanmaalla nuorten Sanna Marinin ja Ilmari Nurmisen suurta juhlaa. Myös Pian ja Markon komeat äänimäärät olivat tarpeen.  Odotettu viides paikka tuli kuitenkin kaikkien ehdokkaiden yhteisellä äänimäärällä.

SDP voi onnitella itseään hyvästä tuloksesta Pirkanmaalla, mutta kokonaistulosta Suomessa ei voi pitää oikeana voittona. Alle 18 % kannatus ei imartele pääoppositiopuoluetta. Kuusi lisäedustajaa ryhmään on puolet siitä mitä gallupitkin antoivat ymmärtää.

Miksi kannatus viime viikkoina lähes romahti? Enemmän olisi pitänyt puhua ja pysyä ihmisten arjen asioissa ja Sipilän hallituksen kritiikissä, mitä tulee esim. lapsi- ja eläkeläisköyhyyden kasvuun, koulutusleikkauksiin, suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteiden purkuun esim. epäonnistunut taksiuudistus ym.

Kokoomus selvisi vaaleista kuivin jaloin, mutta Keskustapuolue kärsi murskatappion. Tämä kuvaa hallituksen politiikkaa – hyvätuloiset pääsivät hallituksen leikkaustoimista kuin koira veräjästä, ja pieni- ja keskituloiset maksoivat laskun – puolueista kepu.

Kepu luopui alkiolaisuudesta, köyhän asialla olemisesta. En itse sulje sitäkään pois, että kepu olisi vielä hallitusohjelmaneuvotteluissakin mukana. Vahva punamulta eli vielä mielissä ennen vaaleja.

Eduskunnan kokoonpano muuttuu erittäin paljon, naisedustajien määrä suurempi kuin koskaan. Hyvä niin ja samalla kysyn, miten saisimme nuoret miehet äänestämään aktiivisemmin.

Hallitusneuvotteluista tulee kiemuraiset. Tärkeintä on, että Suomen suunta muuttuu takaisin kohti yhteistä kansankotia.

Syrjäytymiskehitykseen on käytävä uusin keinoin kiinni. Koulutukseen ja osaamiseen on panostettava enemmän. Vasemmistopuolueet ja vihreät ovat puhuneet samalla äänenpainolla lisämiljardin tarpeesta. Varhaiskasvatus, peruskoulu, toinen aste ja korkeakoulut tarvitsevat resursseja. Esim. varhaiskasvatukseen pantu euro tuo rahan takaisin kuusinkertaisena. Näin me rakennamme Suomen parempaa tulevaisuutta.

Jukka Gustafsson, kansanedustaja (sd)

Julkaistu Tamperelaisessa 17.4.2019