Vaihtoehdot palaavat politiikkaan

Vaihtoehdot palaavat politiikkaan

Korona-virus tekee sen, mihin poliittinen vasemmisto ja vihreät ei tahtonut millään yltää, vaihtoehdot palaavat politiikkaan. Korona on saanut politiikan ja talouden mannerlaatat liikkeelle Suomessa ja maailmalla.

Monella poliittisen kulttuurin tasolla alkaa uusi ajanlasku.

Otetaan kaksi esimerkkiä. SDP:n pj. Rinteen esitys 100 euron nettokorotuksesta pieniin eläkkeisiin sai porvaripuolueilta osakseen halveksuntaa liian rohkeana ja kalliina ym. vähättelynä.  Häpeällisiä puheenvuoroja alle 1300 euron eläkettä saavia kohtaan.

Ja mitä nyt tehdään? Maan hallituksen tukipaketti on nousemassa yli 20 miljardiin. Eläkkeiden noston kustannukset ovat vain 1/40 osa siitä, mitä nyt on luvattu markkinoille.

Valtamedia, poliittinen- ja talouseliitti on onnistunut luomaan maassamme pelon ilmapiirin Suomen velkaantumisesta. Tosiasiassa Suomi on ollut melko vähävelkainen tilanteessa, jossa valtio on saanut lainaa lähes 0-korolla.

Suomen velka on suhteessa BKT:n noin 60 prosenttia kun se esim. Italialla on 135 ja Espanjalla 100 prosenttia. Tuoreessa haastattelussa valtion rahakirstun ex-vartija Raimo Sailas äityy toteamaan, kuinka pieni
Suomen velka on.

Globaalit tukipolitiikan päätökset ovat välttämättömiä, kuitenkin kaksi megaluokan poliittista ja ideologista kysymystä ja näkökulmaa nousee esille.

Euroopassa ja Suomessa on vaikuttanut viime vuosikymmeninä kylmä oikeistotuuli ja   talousliberalismin puhuri. On pyritty murtamaan hyvinvointivaltion rakenteita tavoitteena ”yövartijavaltio”. Kysymys on ollut ideologisesta yksityistämisestä ja valtion ja kuntien tehtävien riisumisesta, erityisesti terveydenhuollon osalta.

Korona on osoittanut, miksi vahvaa valtiota ja kansalaisten luottamusta politiikkaan tarvitaan. Hyvinvointivaltio on meidän kaikkien etu ja turva.

Mihin asti erityisesti isojen yritysten vastineeton julkinen tuki voidaan ottaa käyttöön?  Mielestäni pitää myös EU-tasolla nostaa esille kysymys siitä, miten päästään kiinni tuhansiin miljardeihin, joita on sijoitettu veroparatiiseihin. Nyt olisi oikea hetki saada veronkiertäjät mukaan töihin Koronan jälkeiseen elämään

Jukka Gustafsson, kansanedustaja

sivistysvaliokunnan jäsen
perustuslakivaliokunnan jäsen
SDP:n koulutus- ja sivistyspoliittisen työryhmän pj.

Julkaistu Tamperelainen -lehdessä 15.4.2020

Oppivelvollisuuden nosto vaatii rinnalleen perusopetuksen kehittämisen

Oppivelvollisuuden nosto vaatii rinnalleen perusopetuksen kehittämisen

Panostukset varhaiskasvatukseen, esiopetukseen, opinto-ohjaukseen ja peruskoulun jälkeiseen nivelvaiheeseen ovat myös välttämättömiä.

Edustaja Sofia Vikman (AL 2.3.) on oikeassa, oppivelvollisuuden ikärajan nosto ei ole yksinään riittävä toimenpide. Silti uudistus on välttämätön.  Peruskoulu-uudistus ja ammattikorkeakoulujen perustaminen ei myöskään kelvannut aikoinaan Kokoomukselle.  Sama linja jatkuu.

Olemme toteuttaneet Suomessa viime vuosina useita tukitoimia nuorten toisen asteen tutkinnon suorittamiseksi ja opintojen keskeyttämisen vähentämiseksi, kuten oppimisen tukea, työpajatoimintaa, etsivää nuorisotyötä ym. Nämä sinänsä hyvät, räätälöidysti kohdennetut erityistoimet ovat maksaneet paljon ilman riittävää vaikuttavuutta.

Perusasteen varaan jää 16-17 % ikäluokasta, joten Suomessa on lähes
100 000 alle 30-vuotiasta ihmistä vailla perusasteen jälkeistä tutkintoa.

Näiden nuorten työllisyysaste on 40 %, toisen asteen suorittaneiden yli 70%. Ilman tutkintoa jäävien henkilöiden tulevaisuuden työllisyysnäkymät heikkenevät koko ajan. Näin ei voi jatkua.

Nyt on tarve tehdä rakenteellinen uudistus. Oppivelvollisuusikärajaa on nostettu monissa muissakin maissa. Oppivelvollisuuden laajentaminen vaatii erityisen tuen sekä opinto-ohjauksen aktiivista kehittämistä ja siihen panostamista.

Osana uudistusta tulee rakentaa oppivelvollisuuden sisään erilaisia opinto- ja tukimuotoja, jotka voidaan sisällyttää toisen asteen tutkintoihin, esimerkiksi kansanopistot, työpajatoiminta, kuntoutus, valmentavat koulutukset. Näin eri koulutuksenjärjestäjien resurssit ja osaaminen saadaan täysimääräisesti käyttöön.

Talouden arviointineuvosto arvioi oppivelvollisuusiän noston tuottavan pitkällä aikavälillä 140 miljoonan euron hyödyn! Koulutus parantaa merkittävästi työllisyyttä ja työuran kestoa.

16-17 -vuotiaana koulutuksen ulkopuolelle jääneet ovat ikätovereitaan heikommassa asemassa läpi elämän. Pelkän perusasteen koulutuksen varassa olevat työpaikat vähenevät koko ajan.


Oppivelvollisuuden ohjaus- ja valvontavastuu tarkentuu uudistuksessa. Perusopetuksen järjestäjällä, kunnalla, olisi velvollisuus ohjata ja valvoa oppivelvollisen hakeutumista perusopetuksen jälkeiseen koulutukseen.

Perusopetuksen järjestäjän ohjaus- ja valvontavastuu päättyisi, kun oppivelvollinen on aloittanut opiskelun toisen koulutuksen järjestäjän koulutuksessa. Eli vastuu siirtyy uudelle koulutuksen järjestäjälle.

Kun toisen asteen tutkinnon suorittaminen on välttämätöntä, niin johdonmukaista on että toisen asteen tutkinto on maksuton.

Oppivelvollisuusiän nosto on tärkeä viesti siitä, että nuoren paikka on koulussa, oppisopimuskoulutuksessa, valmentavassa koulutuksessa ym. Nykyisessä järjestelmässä 16-17 -vuotias lapsi voi päättää valita itsensä ulos koulutuksesta.

Se ei ole lapsen ja nuoren edun mukaista.

JUKKA GUSTAFSSON

kansanedustaja (sd)

Artikkeli on julkaistu Aamulehdessä 16.3.2020

Tulevaisuuden toivojemme taakka

Tulevaisuuden toivojemme taakka

Kasvissyönti, kierrätys, julkisten ajoneuvojen käyttö ym.
Nämä ovat keinoja, joilla lapsemme koittavat pelastaa maailman. Sinänsä oikein, mutta minua on vaivannut paljon se, että onko lapsuuteen tuotu pelko liian suuri.
Yksittäisiä, vakavan oloisiakin esimerkkejä on tiedossamme. Nuorissa aikuisissa näkyy haluttomuus lasten hankintaan, ja mitä vastineeksi tarjotaan, pelkoa tulevaisuudesta.

Haluan uskoa, että osaavat opettajamme haluavat antaa lapsille optimismia, tosiasioita toki esim. ilmastomuutoksesta, mutta tuomiopäivän pasuunat pitää jättää kellariin.
Politiikka on tahdon asia.

Onko tulevaisuuden toivojemme taakka liian painava ja raskas kantaa?
Miten huolta sitten voisi ottaa pieniltä hartioilta pois? Eikö meidän pitäisi voida sanoa että ”ei hätää, kaikki järjestyy”. Pitää järjestyä.
Miksi emme tekisi niin?
Sain tärkeää tukea Messukylän (Aitolahden) seurakunnan perhepäivästä.


Bongasin 10 teesiä hyvästä vanhemmuudesta. Poimin niistä neljä.
1) Lahjoita lapsellesi lapsuus
2) Uskalla olla aikuinen
3) Suojele lastasi turhalta tiedolta
4) Ole läsnä lapsellesi


Mitä jos lakkaisimme urputtamasta, pelkäämästä.
Toimimme niin kuin toivoisimme lastemmekin toimivan. Päivä kerrallaan, kiitollisena myös siitä mitä kaikkea meillä jo nyt on. Kunnioituksella toisiamme ja maailmaa kohtaan. Olematta ahneita ja itsekkäitä ja antamalla kaiken sen avun ja tuen mitä meiltä vaaditaan. Ei pelolla, vaan tekemällä.


On tärkeää olla lapsen käytettävissä, jos lapsi vaikuttaa ahdistuneelta, kokee iltaisin maailmantuskaa ja käyttää runsaasti aikaa ympäristöasioiden pohtimiseen. Aikuisen oma suhtautuminen asiaan vaikuttaa olennaisesti siihen, millaiseksi se lapsen mielessä muodostuu.


Kerrotaan lapsille, että kaikki on hyvin, niin kauan kuin tehdään hyvää yhdessä, tulee tulevaisuudestakin yhteinen ja elämisen arvoinen. YK:n Lasten oikeuksissa vaaditaan ilmapiiriä, jossa lapsi saa tuntea hellyyttä sekä tuntea moraalista ja siveellistä turvallisuutta.
Vain toivolla voimme rakentaa uutta.

Jukka Gustafsson, kansanedustaja, valtuutettu (sd)

Kirjoitus on julkaistu Tamperelainen-lehdessä 5.2.2020

HUUHKAJIEN KOMEA LENTO

HUUHKAJIEN KOMEA LENTO

Minulla oli ilo olla paikalla, kun huuhkaja lensi jalkapalloväen sydämeen. Tilanne oli ainutlaatuinen jalkapallohistoriassa.

Huuhkajat olivat pitäneet kotiaan Helsingin Olympiastadionilla. Yksi niistä oli majaillut tv-selostaja Bror-Erik Walleniuksen selostuskopin läheisyydessä. Huuhkaja (Bubo bubo) nimitettiin Bubiksi.

Suomi-Belgia pelissä kesällä 2007 huuhkaja laskeutuu kesken pelin kentälle. Tuomari keskeyttää pelin. Uljas lintu. Kaunis ja oikea-aikainen.
Pelaajat käyvät juomien kimppuun. Yleisö on ajan tasalla. Upeaa on seurata huuhkajan liikkeitä. Kuin ensimmäistä kuulentoa konsanaan. Pelin tuomari on äimän käkenä.

Suomi. Porot, karhut, susijengi, leijonat ja vielä huuhkaja.

Bubi siirtyy toiseen maalipäätyyn kuin kuningas yläriman päälle. Viihtyy siinä pari minuuttia. Peli on keskeytetty. Yleisö lähes villiintyy, nyt tehdään jalkapallon historiaa.

Bubi lentää pienellä kaarroksella kentän toiseen päätyyn yläriman päälle. Yleisö taputtaa ja on sata lasissa mukana. Ei ole moista nähty eikä nähdä! Siinäkin menee reilu minuutti.

Sitten peli pääsee jatkumaan. Huuhkajan inspiroimana Johansson tekee maalin ja Jeremenko toisen. Suomi voittaa ennakkosuosikki Belgian 2-0.
Huuhkajasta tulee Suomen maajoukkueen epävirallinen maskotti, myöhemmin virallinen.

Yli miljoona katselijaa tv:n ääressä Suomi- Liechtenstein pelissä ja toreilla kymmeniä tuhansia. Huuhkajat lentää Eurooppaan EM-turnaukseen. Tuhannet ovat tehneet sen eteen työtä. Pala oli kurkussa ja silmät vedessä, kun lopputulos oli totta. Suunnaton ilo ja haikeus läsnä. Oli ikävä ystävääni, liiton entistä pääsihteeriä ja pj. Pertti Alajaa, jonka kanssa tein yli 20 vuotta työtä liiton johdossa. Olisin halunnut jakaa menestyksen hetket juuri Peran kanssa.


Hesarin urheilutoimittaja Ari Virtanen loi kehykset menestykselle, ja kuvaili tarinaa ”mitä suomalaisin”.
– Kovalla työnteolla, tinkimättömyydellä, pelaajien vahvuuksia palvelemalla pelillä ja jopa liikuttavan sosialidemokraattisella yhteishengellä joukkue pesi kasvonsa nöyryyttävien vuosien jälkeen ja raivasi tiensä EM- kisoihin.

Suomi on siirtynyt jalkapalloyhteiskunnaksi.

Jukka G

Kansanedustaja

Suomen Palloliiton kunniajäsen

Veikkaus ottaa ihmisten peliongelmat vakavasti

Veikkaus ottaa ihmisten peliongelmat vakavasti

Nyt käydään keskustelua Veikkauksen toiminnasta: yksinoikeusjärjestelmästä, peliriippuvuudesta, veikkauksen tuoton edunsaajien asemasta ym. Ilmassa on paljon väärää tietoa ja mielikuvia, mutta on myös aitoa ja perusteltua huolta peliongelmaisista.

Peliongelmien esiintyvyyttä on Suomessa mitattu vertailukelpoisella tavalla vuodesta 2007 alkaen.

Peliongelmaisten määrä on väestötasolla keskimäärin n. 3%, luku ei ole kasvanut, mutta ongelma on silti vakava ja todellinen. Taloustutkimuksen mukaan automaattipelaamisen ongelmista kärsiviä peliongelmaisia oli väestöstä 1,7 prosenttia. Kotimaisesta tarjonnasta aiheutuvat pelihaitat näyttäisivät vähentyvän, mutta ne ovat korvautumassa lisääntyvästä ulkomaille pelaamisesta aiheutuvilla haitoilla.

Uuden yhtiön (Veikkaus, RAY, Finntoto) ensimmäisen toimintavuoden aikana v.2017 kaikki laillinen digipelaaminen siirrettiin tapahtuvaksi yhden pelitilin kautta. Asiakas on velvollinen asettamaan itselleen vuorokausi- ja kuukausittaisen rahansiirto- ja nopearytmisten pelien osalta tappiorajat nettipelaamiselleen. Päätös kohdistuu erityisesti eniten pelaaviin henkilöihin ja kaikkein korkeimman peliongelmariskin sisältäviin peleihin.

Veikkaus tuo pakollisen tunnistautumisen kaikkiin hajasijoitettuihin peliautomaatteihin vuosina 2020-22. Näin voidaan tehostaa ikävalvontaa, kontrolloida pelaajan pelikäyttäytymistä sekä hallita riskipelaamista mahdollistamalla pelaamisen rajoituksia, myös pelikiellon asettamisen!

Pakollinen tunnistautuminen tulee vähentämään pelaamista, samalla jo nyt on päätetty vähentää 3500 peliautomaattia. Mielestäni pelikoneita voidaan ja pitää vähentää asteittain 30-50 %. Mutta mikä on lopullinen ja eettisestikin arvioituna oikea määrä, niin sitä ennen on syytä tietää syvällisemmin ja enemmän tunnistautumisen vaikuttavuudesta esim. ongelmapelaamiseen.

Veikkauksen tavoitteena on laajentaa jatkossa tunnistautuva pelaaminen koskemaan kaikkea laillista pelaamista pois lukien ns. pahviarvat.

Neljällä viidestä apua hakeneista peliongelmaisesta on ongelmia ulkomaisten rahapelitoimijoiden tarjonnan kanssa!  Hallitusohjelmaan kirjattuun arpajaislain uudistukseen onkin välttämätöntä saada ns. blokkausmahdollisuus, jolloin voidaan estää oman maan kansalaisen pelaaminen luvattomilla sivuilla. Suomi tulee jälkijunassa, sillä blokkaus on jo käytössä 21:ssa Euroopan maassa. Näin rahapelaamisesta ohjataan lailliseen, vastuulliseen ja valvottuun pelitarjontaan.

Haluan pitää yksinoikeusjärjestelmästä kiinni.  Se on ehdottomasti myös pelihaittojen vähentämisen näkökulmasta parempi kuin lisenssijärjestelmä. Ruotsissa 86 peliyhtiötä käyttävät lähes miljardi euroa mainontaan, Suomessa tästä vain murto-osa.

Norjassa selvitettiin v. 2015 lisenssijärjestelmään siirtymistä ja arvioitiin kuitenkin yksinoikeusjärjestelmän olevan paras vaihtoehto haittojen ja ongelmien ehkäisyssä.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston 21.10. julkistaman ”Rahapelijärjestelmät – Suomi ja muut maat” -raportin mukaan Suomessa rahapelituottoja käytetään monipuolisesti ja niillä tuotetaan hyvinvointia. Virasto esitti, että kuluttajille pitäisi tuoda vahvemmin esille tiettyjen pelityyppien riski liialliseen ja haitalliseen pelaamiseen. Otan vakavasti kaikki esitetyt toiveet ja johtopäätökset.

Jukka Gustafsson, kansanedustaja,

Veikkauksen hallintoneuvoston pj.

Kolme maalia

Olen valmistautumassa illan peliin Suomi-Italia. Odotan tasapainoista, tasaista peliä. Ratinan Kreikka-pelin hurmos toivottavasti antaa siivet Suomelle. Sinä-hyvä lukijani-tiedät jo ottelun lopputuloksen. Oma veikkaukseni on joko voitto 2-1 tai tappio 1-2. Edellinen voitto Italiasta on Tukholman olympialaisista vuodelta 1912!

Alkusyksyn tunnelmissa jalkapallo on vahvasti hallinnut ilmatilaa Tampereella. Edelleen on korkeat odotukset Tampereen Ilveksen mitalin väristä. Kultaista haetaan, hopea ei ole häpeä ja pronssistakaan ei jää paha mieli.

TPV otti tärkeän kotivoiton ykkösessä voittaessaan FC Oulun Tammelassa 2-0. On enemmän kuin välttämätöntä että Tampereelta on myös joukkue toiseksi korkeimmalla tasolla.  Viimeiset kotiottelut ovat AC Kajaania ja Kotkan Työväen Palloilijoita (KTP) vastaan. Pukin kasvattajaseura. Ei kun kannustamaan!

Mikä yhdistää eduskuntatyötä ja jalkapalloilua?  Kumpikin on joukkuepeli. Yksin ei pärjää. Itse arvostan reilua peliä, rehtiä toimintaa. Jalkapallossa erotuomari on ylituomari, eduskunnassa puhemies ja viime kädessä kansalaiset. Äänestäjät.

Jatkan työtäni sivistysvaliokunnassa koulutuksen, osaamisen ja kulttuurin asialla. Olen toiminut hallitusohjelmaneuvottelijana. Paljon on hyviä asioita vietävänä eteenpäin – varhaiskasvatus, peruskoulu ja ammatillisen koulutuksen kunnianpalautus, korkeakouluja unohtamatta.

Olen myös perustuslakivaliokunnan uusi jäsen. Arvostettu valiokunta, jonka kautta moni tärkeä laki kulkee, vaikka kaikki eivät ole SOTE:n kaltaisia lakimammutteja.

Kokoomus on uhkaillut hallitusta työllisyyspoliittisella välikysymyksellä. Suoraan sanoen tuntuu hätiköidyltä pintaliidolta. Populismilta!  Kannattaisi odottaa eduskunnalle annettavaa ensi vuoden valtion budjettia. Rinteen hallituksen ”tilille” laittaminen kolmen kuukauden jälkeen ja eduskunnan kahden viikon työn jälkeen ei ole uskottavaa.

Lopuksi. Maassa on vasemmistokeskustalainen hallitus ja oppositiossa jossain määrin sekalainen oikeisto. Kannattaa seurata missä asioissa tämä alkaa konkreettisesti näkymään, asiaan on syytä palata!

Jukka Gustafsson

kansanedustaja, kaupunginvaltuutettu, sd

Artikkeli on julkaistu Tamperelainen-lehdessä 11.9.2019

Koulutuksen kunnianpalautus ja tiekartta 2030-luvun Suomeen


Kirjoitukseni on hyvin henkilökohtainen. Olen ollut mukana viimeisen 25 vuoden ajan suomalaisen koulutuspolitiikan vaikuttajana. Otan kunniaa menestyksistä, kuten PISA-tuloksista, mutta tunnen osavastuuta myös taka-askeleista. Meillä on puutteineenkin Euroopan paras peruskoulu, mutta oppimiserot, eriarvoisuus ja syrjäytyminen uhkaavat suomalainen koulutuksen menestystarinaa.

Julkisuudessa on ollut paljon esillä, kuinka joka kymmenes lapsi päättää peruskoulun heikoilla perustaidolla äidinkielessä ja matematiikassa. Vaille toisen asteen tutkintoa jää 16 % ikäluokasta, vaikka nyky-yhteiskunnassa työllistymisen vaatimuksena on tunnistettu minimissään toisen asteen tutkinto.

Olemme sopineet hallitusohjelmassa, että vuoden 2020 loppuun mennessä laaditaan osaamisen ja oppimisen tiekartta vuodelle 2030. Uuden hallituksen neljä päätavoitetta suuntaavat suomalaista koulutuspolitiikkaa oikeaan suuntaan:

– Koulutus- ja osaamistaso nousevat kaikilla kouluasteilla, oppimiserot kaventuvat ja koulutuksellinen tasa-arvo lisääntyy.
– Lapset ja nuoret voivat hyvin.
– Koulutus rakentaa yhteiskunnallista tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta.
– Suomi on kansainvälisesti houkutteleva paikka opiskella, tutkia ja investoida.

Koulutusta, osaamista ja tutkimusta vahvistetaan noin miljardilla eurolla. Kehyslisäys vuosittain noin 260 M€ ja investointeja ja hankerahoitusta 730 M€.  Kutakuinkin se, mistä itsekin uskalsin puhua ennen vaaleja.

Kärkihankkeina on ensinnäkin varhaiskasvatus, jonne palautetaan lapsen subjektiivinen oikeus hoitopaikkaan ja ryhmäkokojen pienentäminen.  Varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteydessä vahvistetaan lasten ja perheiden matalan kynnyksen tukipalveluja.

Toiseksi peruskoulua vahvistetaan tasa-arvo- ja laatuohjelmalla. Tavoitteena on oppimistulosten parantaminen ja eriarvoisuuden vähentäminen. Fokuksessa on mm. opettajien jaksaminen ja inkluusion toimivuus.

Kolmanneksi on päätetty merkittävästä ammatillisen koulutuksen valuvikojen korjauksista. Erityisesti huomioidaan lähiopetus- ja ohjausresurssien riittävyys.

Oppivelvollisuuden laajennus on iso systeemitason muutos. Siinä on kysymys tulevien sukupolvien koulutustasosta, osallisuudesta elämään ja työhön.

Perusasteen varassa työllisyysaste on 42 %, toisen asteen suorittaneilla liki 70 %. On todettava suoraan se, että koulutusjärjestelmämme ei ole vastannut työn murroksen ja osaamisvaatimusten muutokseen.

Oppivelvollisuusiän nosto 18 ikävuoteen ei ole mikään yksin ”autuaaksi” tekevä toimenpide. Oppivelvollisuuden sisään tulee rakentaa erilaisia opinto- ja tukimuotoja helpottamaan siirtymistä toisen asteen koulutukseen, jotka voidaan sisällyttää toisen asteen tutkintoihin, esim. kymppiluokat, valmentavat koulutukset jne.

Ilman peruskoulun pedagogista ja toiminnallista kehittämistä, perustaitojen vahvistamista ja opiskeluvalmiuksien jatkuvaa kehittämistä pelkkä tekninen oppivelvollisuusiän nosto ei saavuta tavoitteitaan. Peruskoulun vahva kehittäminen ja oppivelvollisuusiän nosto yhdessä vievät Suomen tulevaisuuden osaamistason uuteen nousuun.

Jukka Gustafsson
Kansanedustaja, sd
Hallitusohjelmaneuvottelija ”Koulutus, osaaminen Ja innovaatio” -työryhmässä

Julkaistu Aamulehdessä 24.6.2019

Jukka Gustafsson vappupuhe 2019

Hämeenkyrö, Kyröskosken tori 1.5.2019

Arvoisat Vapun juhlijat, hyvät työväen juhlapäivän kansalaiset

Pitkä perinne kevään aloittavasta juhlasta on arvokas.
Se on niin merkittävä ja kiinnostava, että jo vuosia porvaripuolueetkin ovat jo järjestäneet omia ”vappujuhliaan”.  Pääsyynä on ehkä kuitenkin se, että meille ei anneta edes yhtä päivää vuodessa, jossa vasemmisto ja työväenhenkinen ay-liike saisi yksin paistatella mediajulkisuudessa.

Mikään ulkopuolinen voima ei himmennä Vapun voimaa ja sen sanomaa.
Tänäkin Vappuna ympäri maailmaa miljoonat ihmiset kokoontuvat punaisten lippujen ääreen. 
Tuhannet ihmiset haluavat marssia ja kokoontua yhteen osoittamaan yhteisiä arvojaan ja uusia tavoitteitaan.

Vapun suosio näkyy turuilla ja toreilla, työväenperinnekin muuttaa muotoaan.
Vapusta on tullut – hyvä niin – koko kansan juhlapäivä, mutta päivän pääväri on edelleen punainen.
Vapauden, veljeyden ja tasa-arvon väri.

Monet historian tutkijat ovat luonnehtineet taakse jäänyttä 1900-lukua myös sosialidemokratian vuosisadaksi. Rinnan teollistumisen ja kaupungistumisen, rinnan työväentalojen rakentamisen ja koulutuksen kasvun nousi työväestön itsetunto.

Työväestön rivistä nousi – niin oppineita kuin tavallisia työläisiäkin – jotka näkivät ihmisen arvon muunakin kuin alistettuna työntekijänä ja torpparina. 
Syntyi aate, ideologia, puolue ja joukkoliike, jonka jäljet ovat kunnioitusta herättävät.
Siksi vappua kannattaa ja pitää juhlia. Samalla me teemme kunnianosoitusta niille menneille sukupolville, jotka meitä paljon, paljon vaikeimmissa asemissa rakensivat perustan ja kivijalan kansanvaltaiselle työväenliikkeelle.

Meitä suomalaisia sosialidemokraatteja ovat ruotsalaiset toverimme olleet askeleen edellä.  Minua on aina innostanut ja voimaannuttanut ruotsalaisen sosialidemokratian korostama kansankoti-idea, itse asiassa ideologia, poliittinen päämäärä.

Kansankoti muotoutui poliittisten saavutusten kautta pohjoismaiseksi hyvinvointiyhteiskunnaksi, josta voimme olla ylpeitä.  Kelpaa olla vaikka rinta rottingilla. Voimme katsoa ketä tahansa silmiin ja sanoa, me olemme tämän suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan arkkitehtejä!

Viimeisten kahdenkymmenen vuoden aikana yhteiskunnallisen taistelun ja kamppailun luonne on muuttunut. Globalisaatio, maailmankaupan vapautuminen ja sen tuoma kvartaalikapitalismi ja kansallisvaltioiden aseman heikkeneminen on kiistatta heikentänyt vasemmistopuolueiden voimaa. Olemme menettäneet otetta maailmanlaajuiselle kapitalismille, joka uusliberalismin kaavun alla toimii kaikkialla.

Elämme tuloerojen kasvun ja eriarvoistumisen aikaa.  Tutkijat puhuvat, että olemme jo Suomessakin palaamassa luokkayhteiskuntaan. Seppo Ylinen kirjoitti Demokraatissa osana menossa olevaa aatekeskustelua SDP:n linjasta kuinka ”ollaan palaamassa perijöiden ja koroilla eläjien yhteiskuntaan, jossa varallisuus keskittyy entisestään”.

Pääoman tuotto ylittää kansantuotteen kasvun. Se luo taloutta ja yhteiskuntaa epävakauttavan kierteen. Vaurastumisen ydin ei olekaan enää työnteko, vaan pääomien omistaminen.

Arvoisa juhlaväki!

Siirryn seuraavaksi sydäntäni lähellä olevaan, tärkeään aiheeseen: sivistyksen ja kulttuurin merkityksen ja arvon korostukseen.  Parhaimmillaan koulutus ja kulttuuri vahvistavat ihmisen kasvua täyteen ihmisyyteen.  Se voi myös purkaa eriarvoisuuden syvimpiä syitä. Oikeassa kohtaa annettu tukiopetus –  elokuvakamera tai kitara käteen –  voi pelastaa syrjäytymisvaarassa olevan nuoren elämän!

Meidän tavoitteenamme on sivistynyt yhteiskunta ja sivistynyt ihminen.  Sivistykseen kuuluvat yhtä hyvin käden taidot kuin taito- ja taideaineet, musiikki, teatteri, elokuva, historian tuntemus, hyvä yleissivistys, etiikka ja filosofia ja paljon muutakin.  Näiden kaikkien myötä kasvavat kyvyt ajatteluun ja suvaitsevaisuuteen.

Miksi puhun näistä?

Siksi, että tulevaisuuden muutosten kohtaamisessa, työn murroksessa, vain laaja-alainen sivistys ja osaaminen antavat kyvyn toimia yhteiskunnallisesti aktiivisena kansalaisena

Elinikäinen oppiminen auttaa meitä ymmärtämään yhteiskuntaa, maailmaa ja ihmisyyttä, sekä asettumaan muiden ihmisten asemaan ja kantamaan sosiaalista vastuuta.

Me tarvitsemme koulutusta, joka vastaa tulevaisuuden osaamistarpeisiin.
Me tarvitsemme jatkuvasti kehittyvää osaamista ja elinikäistä oppimista.

Me tarvitsemme sivistystä koko elämää varten, ei vain ollaksemme tuottavia työelämässä.

Suomalaiset äänestivät eduskuntavaaleissa muutoksen puolesta. Sipilän hallituksen eriarvoistava politiikka sai murskaavan tuomion äänestäjiltä, kepu sai heikoimman tuloksen koko itsenäisyyden ajalta. Kokoomuksen Orpo on yksinäinen kulkija myös tappion jälkeen. Kokoomuksen ääniosuus oli pienin puoleen vuosisataan.

Ja kolmas hallituspuolue – siniset – pyyhkiytyi kerralla pois eduskunnasta, eivätkä enää palaa. Ja sinisten ministerin Jussi Niinistön haaveet 120 uudesta hävittäjästä haihtuivat ilmaan. Me emme jää kaipaamaan Niinistöä, emmekä ainuttakaan hävittäjäkonetta.

Vaalien selviä voittajia olivat sosialidemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreät. Puolueet saivat 15 uutta lisäpaikkaa. Eniten paikkojaan kasvatti SDP – kuudella lisäpaikalla. Käymme tulevalla vaalikaudella uudistustyöhön vahvalla kansan tuella! 
Esitimme vaaliohjelmassa useita, nopeasti vaikuttavia toimenpiteitä.

Eläkeläisten pienituloisuuteen ja kurjaan kohteluun on viimein puututtava! Inhimillinen yhteiskunta ei voi seurata ikäihmisten ahdinkoa, ja köyhtymistä. Olemme esittäneet sadan euron nettokorotusta pieniin eläkkeisiin. Siitä pidämme kiinni.

Vaadimme että vanhustenhoidonpalvelut pannaan vihdoin kuntoon. Siksi tarvitsemme Vanhustenhoitoon 0,7 hoitajamitoituksen.

Kuulijani

Viime vaalikauden moraalinen häpeä numero yksi oli Kokoomuksen ja kepun lehmänkaupat. Se maksoi häpeän lisäksi satoja miljoonia euroja. Suomalaisten onneksi tuo lehmänkauppa meni nurin. SOTE -uudistus tarvitaan ihmisten hoitoon pääsyn parantamiseksi, ei rahantekokoneeksi oikeistopuolueiden ”veljien ja siskojen” kansoittamille yksityisille terveysjäteille.

Nyt ihminen palaa uudistuksen ytimeen. -miten saan kohtuuajassa laadukkaat palvelut ja pääsyn hoitoon lääkärille.

Hyvät toverit,

Tämän Vapun aatteellinen ja ideologinen viestini koskee aatteemme ydintä. Yhä tänään, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, me jatkamme kamppailua ihmisten aineellisen ja henkisen tasavertaisuuden puolesta yltiöliberalismia, kapitalismia ja yhteiskunnallista taantumusta vastaan. Demokraattinen sosialismi on ainut vastavoima Suomessa ja Euroopassa tälle ahneudelle, itsekkyydelle, ihmisyyden alistamiselle pääoman vallalle.

Sosialidemokratiaa on parhaimmillaan ohjannut sen analyysi kapitalismin eriarvoistamista rakenteista. Nämä rakenteet ovat edelleen liian hallitsevat, voimakkaat työelämän, talouden, viestinnän, tulonjaon rakenteissa, eriarvoisuuden syntymekanismeissa.

Toverit. Näistä yhteiskunnan rakenteellista vääryyksistä ei ole kiinnostunut vihreä liike, ei edesmenneet siniset, mutta ei myöskään vihreä liike puolueena.

Siksi minusta ei saa sinänsä kaunista sunnuntaihumanismia puhuville vihreälle liikkeelle kannattajaa, ei edes kunnon kaveria.

Sosialidemokratia on ainut liike, joka voi muodostaa oikean ja aidon vastavoiman oikeistolle. Sosialidemokraattien tulee olla nykyistä selkeämmin vastavoima sille, mitä poliittinen oikeisto Suomessa ja kansainvälisestikin pyrkii edistämään.  Niin-tiedämme hyvinvointivaltion rakenteiden purku, julkisen sektorin alasajo, kvartaalikapitalismi, tuloerojen kasvu ym.

Tähän kytkeytyy vasemmistoajattelijan Chantal Mouffen ajatus siitä, että todellisessa demokratiassa vallitsevassa hegemoniasta kilpailevat eri ideologiat.

Voin ainakin kysyä, että olemmeko sosialidemokraatteina menettäneet ihmisten mielissä aseman johtavana vastavoimana sille mitä tapahtuu työelämässä, taloudessa, kulttuurissa, moraalissa.

Muutama viikko sitten lähes hävittiin eduskuntavaalit pienten yksityiskohtien vuoksi, joilla ei olisi pitänyt olla mitään roolia vaalitaistelussa. Mutta iso kuva- taistelu palkansaajien ja eläkeläisten aseman parantamiseksi jäi sivuraiteille.

Emme onnistuneet vaaleissa saamaan riittävän isoa palkansaajien ja eläkeläisten luottamusta. heitähän on yli kaksi miljoonaa, mutta olemme kuitenkin suurin puolue.

Hyvä edes niin, vaikka en vaali-iltana innosta hyppinytkään.

Tahdon muistuttaa, että moderninkin yhteiskunnan luokkataistelun iso ottelu käydään Talouden, tulonjaon, ekologisen hyvinvoinnin ja oikeudenmukaisuuden kehässä. Se vaatii erityisesti parlamentaarista, mutta myös ulkoparlamentaarista voimaa.

Kansankoti, hyvinvointivaltio- mikä nimi turvallisen ja tasa-arvoisen yhteiskunnan nimeksi halutaankin antaa, on se, minkä aatteellinen sosialidemokratia on aina asettanut poliittisen toiminnan päämääräksi.

Tästä päämäärää kohti edetään kansalaisten vapaissa vaaleissa antaman valtakirjan voimalla, vahvan valtion ja vahvojen julkisten instituutioiden tarjoamalla perustalla.

Sosiaalisesti oikeudenmukainen yhteiskunta vaatii vahvaa valtiota. Tarvitaan valtion osallistuttava myös talouden alueella, sillä yksityinen yritystoiminta ei voi vastata kansakunnalle elintärkeitä tehtävistä. Valtion osallisuus on perusteltua myös talouden vapauttajana ja pitkävaikutteisten ratkaisujen toteuttajana.

Hyvät kuulijani

Toivo elää.  Ranskalaisen taloustieteilijä Thomas Pikettyn teoksessa ”Pääoma 2000-luvulla” esitetyt ajatukset ovat herättäneet huomiota ja hänestä veikataan tulevaisuuden nobelistia. Hänen kirjaansa on pidetty vuosikymmenen tärkeimpänä.

Pikettyn viesteistä;

-Maailman maiden tulisi ottaa käyttöön globaali progressiivinen varallisuusvero. Tuottoja voitaisiin käyttää mm. eriarvoisuuden vähentämiseen, kasvuinvestointeihin ja ylimpiä tuloveroja voitaisiin nostaa rutkasti jopa 70-80 prosenttiin.

-EU:n pitäisi koordinoida verotusta tehokkaammin

-Peritty varallisuus määrittelee elinkaaren aikaista tulonjakoa entistä vahvemmin monissa maissa.

Pidän Pikettyä modernina, meidän aikamme sosialistina!

Hyvät ystävät.

Lähiviikkoina ratkeaa, millainen hallitus Suomeen syntyy. Keskustan kanssa on perinteisesti ollut helpompaa löytää yhteisymmärrys siitä, miten Suomesta kehitetään oikeudenmukaista ja tasapainoista yhteiskuntaa kuin esim. Kokoomuksen kanssa.
Olen itse toivonut punamultaa hallituksen pohjaksi, ja suonut Kokoomukselle paikan vaihteeksi oppositiossa. Mutta voi olla, että keskustan tappio ottaa niin lujille, ettei hallitusvastuu kiinnosta riittävästi.

Minusta kuitenkin Keskustan kynnyskysymykset kannattaa ottaa tosissaan neuvottelujen kohteeksi. Kyllä keskustassakin tiedetään, ettei tämän päivän hektisessä, pintajulkisuuden ilmapiirissä ole mikään itsestäänselvyys, että puolue lihoisi oppositiossa. Näin etenkin tilanteessa, jossa todennäköisesti Perussuomalaiset ovat jo kokonsa tähden pääoppositiopuolue, jos eivät hallitukseen etene. Joka tapauksessa on ollut hyvä asia, että SDP:n puheenjohtaja Rinne on pitänyt perussuomalaisia samanarvoisena potentiaalisena hallituspuolueena kuin kaikkia muitakin. Aika pian olemme tässä asiassa viisaampia.

Ystävät, toverit.

Olemme luvanneet uuden suunnan Suomelle. Meidän tulevaisuutta hallitsee toivo.

Eriarvoisuuden vähentäminen, lapsi- ja eläkeläisköyhyyden nujertaminen, hyvinvoinnin kasvattaminen ja luja oikeudenmukaisuus. Pidetään kaikki mukana yhteiskunnassa.

Olemme sosialidemokraatteja, ja vasemmistolaisia, koska haluamme pitää kiinni yhteiskunnan perusrakenteista, emmekä ulkoistaa ja myydä niitä.

Voimme jatkaa toivottavasti työtämme hallituksesta käsin. Meidän näköinen Suomi ja isänmaa tarjoaa kaikille vapautta, oikeutta koulutukseen ja kulttuuriin, terveyttä, hoivaa ja turvallisuutta.

Näissä innostavassa tunnelmissa toivotan kaikille Hyvää ja Iloista Vappua!

Voitto ja tappio


Kansa on puhunut, pulinat pois. Vaalit olivat poikkeuksellisen jännittävät. Jännitin itsekin paikkaani pitkään. Tulihan se lopulta lähes 5000 äänellä. Vaalit olivat Pirkanmaalla nuorten Sanna Marinin ja Ilmari Nurmisen suurta juhlaa. Myös Pian ja Markon komeat äänimäärät olivat tarpeen.  Odotettu viides paikka tuli kuitenkin kaikkien ehdokkaiden yhteisellä äänimäärällä.

SDP voi onnitella itseään hyvästä tuloksesta Pirkanmaalla, mutta kokonaistulosta Suomessa ei voi pitää oikeana voittona. Alle 18 % kannatus ei imartele pääoppositiopuoluetta. Kuusi lisäedustajaa ryhmään on puolet siitä mitä gallupitkin antoivat ymmärtää.

Miksi kannatus viime viikkoina lähes romahti? Enemmän olisi pitänyt puhua ja pysyä ihmisten arjen asioissa ja Sipilän hallituksen kritiikissä, mitä tulee esim. lapsi- ja eläkeläisköyhyyden kasvuun, koulutusleikkauksiin, suomalaisen hyvinvointivaltion rakenteiden purkuun esim. epäonnistunut taksiuudistus ym.

Kokoomus selvisi vaaleista kuivin jaloin, mutta Keskustapuolue kärsi murskatappion. Tämä kuvaa hallituksen politiikkaa – hyvätuloiset pääsivät hallituksen leikkaustoimista kuin koira veräjästä, ja pieni- ja keskituloiset maksoivat laskun – puolueista kepu.

Kepu luopui alkiolaisuudesta, köyhän asialla olemisesta. En itse sulje sitäkään pois, että kepu olisi vielä hallitusohjelmaneuvotteluissakin mukana. Vahva punamulta eli vielä mielissä ennen vaaleja.

Eduskunnan kokoonpano muuttuu erittäin paljon, naisedustajien määrä suurempi kuin koskaan. Hyvä niin ja samalla kysyn, miten saisimme nuoret miehet äänestämään aktiivisemmin.

Hallitusneuvotteluista tulee kiemuraiset. Tärkeintä on, että Suomen suunta muuttuu takaisin kohti yhteistä kansankotia.

Syrjäytymiskehitykseen on käytävä uusin keinoin kiinni. Koulutukseen ja osaamiseen on panostettava enemmän. Vasemmistopuolueet ja vihreät ovat puhuneet samalla äänenpainolla lisämiljardin tarpeesta. Varhaiskasvatus, peruskoulu, toinen aste ja korkeakoulut tarvitsevat resursseja. Esim. varhaiskasvatukseen pantu euro tuo rahan takaisin kuusinkertaisena. Näin me rakennamme Suomen parempaa tulevaisuutta.

Jukka Gustafsson, kansanedustaja (sd)

Julkaistu Tamperelaisessa 17.4.2019

Väinö Voionmaa 150-vuotta juhlaseminaarin avauspuhe

Arvoisat juhlaseminaarin osanottajat

Minulla on suuri kunnia avata ”Väinö Voionmaan syntymästä 150 vuotta -juhlaseminaari” ja toivottaa teidät kaikki tervetulleiksi.

Tahdon heti kiittää myös kaikkia teitä, jotka olette tehneet erinomaista työtä tämän seminaarin ohjelmakokonaisuuden rakentamisessa. Erityiskiitos professori Pertti Haapalalle, koulutuspäällikkö Antti Jehkoselle ja Työväenopiston rehtori Matti Saarelle.

Kiitos järjestäville tahoille: Tampereen yliopistolle, Tampereen kaupungille, Voionmaan koulutuskeskukselle, Tampereen seudun työväenopistolle, Sos. dem. Väinö Voionmaa -seuralle, Työväen historian ja perinteen tutkimuksen seuralle sekä Sivistystyön Vapaus ja Vastuu -ohjelmalle.

Monilla meistä on jokin erityissuhde professori Voionmaahan.
Olen itse kansansivistystyön, työväenopiston ja kansankorkeakoulun kasvatti.  Minulla oli sivistystyön antamien siipien avulla mahdollisuus lentää ja päästä myös akateemisiin opintoihin Tampereen yliopistoon, opetusjaostoon ja yhteiskuntatieteelliseen tiedekuntaan.

Muistan yllättävän hyvin, kun kävelin ensimmäistä kertaa opiskelijana kohti yliopiston pääovea ja katsoin Väinö Voionmaan muistomerkkiä.  Tiesin suunnilleen, kenestä on kysymys. Kuljin suurmiehen ohi. Olisi pitänyt hiljentää vielä enemmän askeleita.

Täällä Tampereen uuden yliopiston suojissa tiedämme sen työn merkityksen, jolla yhteiskunnallisen korkeakoulun kansleri professori Voionmaan elämäntyö pohjusti korkeakoulun siirtoa Tampereelle 1950-luvulla. Niin kuin Yhteiskunnallisen korkeakoulun rehtori Armas Nieminen yhteiskunnallisen korkeakoulun avajaispuheessaan sanoi, muutto Tampereelle aloitti täällä ”kulttuurielämässä uuden vaiheen”.

Ilolla haluan sanoa, että sosiaalipolitiikan professori Armas Nieminen oli opettajani.

Tämä juhlapäivä on kunnianosoitus kansansivistysmiehelle, sivistyssosialistille, työväen omaehtoisen sivistysliikkeen isälle. Voionmaa näki työväen sivistysliikkeen neljäntenä toimintamuotona siinä ketjussa, jonka olivat aloittaneet poliittinen työväenliike, ammattiyhdistysliike ja työväen osuustoiminta.

Koko poliittisen ja kansansivistäjän työnsä ajan Voionmaa piti poliittisen toimintansa lähtökohtana tutkittua tietoa, korkeata moraalia ja eettisiä päämääriä. R.H. Oittisen mukaan Voionmaan tarkoituksena oli työväenliikkeen sivistystyössä yksilön henkisen kasvun edistäminen.

Täyttäessään 75 vuotta Voionmaa sai kansalaislahjarahan, jonka hän luovutti säätiölle. Opisto aloitti nimellä Hämeen työläisnuoriso-opisto, mutta nimi muutettiin pian Väinö Voionmaan opistoksi.

Juhlapäivämme on kunnianosoitus professori Voionmaalle, joka kirjoitti kolmiosaisen Tampereen kaupungin historian v. 1903-1910. Se oli ensimmäinen yhtenäinen kuvaus uudenaikaisen teollisuusyhteiskunnan kehityksestä ja joissa tuli esiin työväestön osuus yhteiskunnallisessa kehityksessä.

Tunnemme myös Voionmaan rauhantekijänä ja oppositiomiehenä. Hän oli ulkopolitiikkaan alalla merkittävä asiantuntija ja vaikutti Suomen ulkopoliittisiin ratkaisuihin. Voionmaa kuului eduskunnan ulkoasiainvaliokuntaan koko edustajakautensa lukuun ottamatta ministerivuosia.

Jatkosodan loppuvaiheiden aikana Voionmaa oli eduskunnan ns. rauhanopposition epävirallinen johtaja. Hän oli mukana Tarton rauhanneuvotteluissa 1920, Moskovan rauhanneuvotteluissa 1940, sekä hän osallistui Pariisin rauhan solmimiseen II maailmansodan jälkeen.

Hyvät kuulijani

Minuun on tehnyt syvän vaikutuksen Voionmaan demokraattisuus, kansanvallan arvostus.

”Toivon puolueilta enemmän ryhtiä, moraalia ja selkeyttä”, kirjoittaa Aimo Halila, joka kutsuu Voionmaata kirjassaan ”demokratian ritariksi”, kun lapualaiset hyökkäsivät perustuslakivaliokunnan kokoukseen ja veivät mukanansa kaksi kommunistia.

Jotkut sosialidemokraatit olivat sitä mieltä, että tyhjät tuolit kuuluvat meille. Voionmaa oli toista mieltä, ei meillä ole mitään oikeutta tällaiseen omavaltaisuuteen. Kunnian mies oli mielestäni oikeassa.

Yliopistomme edessä kuvanveistäjä Kauko Räiken veistos ”Kasvu” kuvaa Voionmaan monipuolista elämäntyötä. Työn ja toiminnan laajuus ja syvällisyys on käsittämätöntä.

Tampereen yliopiston entinen opettaja V.O. Veilahti, joka oli Voionmaan henkisen perinteen vaalijoita, näki, että historia on pohjimmiltaan identiteetin, juurien, oman olemuksen etsimistä. Jos ei ymmärrä historian opetusta ei myöskään opi näkemään omia mahdollisuuksiaan ja lahjojaan. Ilman historian tajua me menetämme aatteellisen suuntamme. Työväenliikkeen suuri linja velvoittaa meidät tavoittelemaan alati parempaa. Parempi ei ole kuitenkaan aina materiaalista, vaan myös kasvua ihmisenä ja vastuullisena yhteiskunnan jäsenenä.

Mistä tämä Voionmaan voima ja vimma kumpusi?

Uskon että seminaari antaa vastauksia.  Tässä yksi Voionmaan vastaus vaimolleen Ilmalle. ”0pin, valistuksen ja aatteiden maailmassa on ikuinen nuoruus ja kevät”.

Tervetuloa seminaariin.