ELINIKÄISTÄ OPPIMISTA VAHVOJEN NAISTEN SEURASSA

– oman maan historian ja kulttuurin tuntemus avain tulevaisuudenkin sivistykseen

Sivistysvaliokunnassa on käsittelyssä valtioneuvoston koulutuspoliittinen selonteko. Tähtäin on 2030-luvulle. Selonteossa sivistys nähdään tulevaisuuden yhteiskunnan peruskivenä.

Olin kesällä kutsuttu Oriveden kampukselle NAISET HUIPULLA-seminaariin. Haastava aihe – Miesnäkökulma yhteiskuntamme vahvoihin naisiin. Halusin kuvata lähihistoriaamme neljällä naisella, joilla on ollut merkittävä vaikutus Suomen niin poliittiseen kuin kulttuuriseenkin kehitykseen.

Suomen ensimmäinen naisministeri Miina Sillanpää aloitti työnteon 12-vuotiaana Forssan puuvillatehtaassa, jossa oli mahdollista käydä koulua joka toinen viikko. Jokioisten kirjastosta tuli Miinalle aarreaitta. Varhainen lukutaito ja opinhalu antoivat Miinalle siivet selkään pitkälle matkalle.

Täytettyään 18-vuotta tehtaantytöstä tuli palvelija 12 vuodeksi. Se oli kova pesti maalaistytölle. Ei ihme, että Miina oli perustamassa palvelijataryhdistystä v. 1898. Vastustajat pilkkasivat häntä piikakenraaliksi.

Sosiaaliministerinä hän oli Väinö Tannerin hallituksessa. Näkyvin saavutus kansanedustajana Ensi-koti -toiminnan ohella oli kotiapulaisen asemaa parantava laki.

Hella Wuolijoki varttui Virossa, pääsi opiskelemaan Suomeen ja tutustui ajan radikaaleimpiin aatteisiin. Hellasta kehittyi – seitsemän kielen osaajana – kansanrunouden tutkija, liikenainen, näytelmäkirjailija, kuritushuonetuomion saanut rauhanaktivisti, yleisradion pääjohtaja.

Tamperelaisesta ohjaajalegendasta Eino Salmelaisesta tuli kirjailijan työkumppani, jonka merkitys Niskavuoren- näytelmien menestykselle oli tärkeä. Niskavuoren näytelmien peruskaava – kysymys vallasta, rakkaussuhteet, perinteen ja uuden ajan törmäykset – sai valtaisan menestyksen myös ulkomailla.

Hellaa on kuvattu myös rauhanenkeliksi, joka vaikutti talvisodan rauhansopimuksen syntyyn suhteillaanTukholman Neuvostoliiton lähetystön diplomaatti Kollontaihin. Sodan päättyminen ja ensimmäiset vaalit merkitsivät hänen vaikutusvaltansa kasvua ja hän kuului J.K. Paasikiven hallituksen taustavaikuttajiin, ministerilistaa myöten.

Tove Jansson oppi piirtämään äitinsä sylissä. Näin syntyi Toven taiteellinen lahjakkuus ja monipuolisuus kirjailijana ja kuvataiteilijana. Hän on käännetyin suomalainen kirjailija, yli 40 kielelle.

Toven elämä on äärimmäisen kiinnostava. Hän kyseenalaisti totuttuja ajatus- ja moraalisääntöjä. Naisen asema, itsenäisyys, luovuus ja arvostus miesten rinnalla olivat hänelle ehdottoman tärkeitä arvoja. Hän ei itse alistunut keskivertokansalaisen rooliin, ei ammatillisesti eikä elämäntavoiltaan.

Minulle on tärkeäToven ihmiskuva, Muumien lumo, filosofia ja moraali, joka korostaa luovaa epävarmuutta ja kaiken suhteellisuutta.

Tove ja pitkäaikainen elämänkumppani Tuulikki Pietilä olivat ensimmäinen naispari vuoden 1992 itsenäisyyspäivän vastaanotolla presidentti Koiviston kutsumana.

Tarja Halonen oli työtoverini pitkään. Näin kuinka hän toimi suvereenisesti eri alueilla ulko-, sosiaali- ja terveyspolitiikassa.

Hän oli monella tapaa uudenlainen presidentti. Hän oli oppinut vuosien työn jälkeen yhdistämään taidokkaasti laajan kansalaistoiminnan kautta saamansa kokemukset ja monipuolisen poliitikkoroolinsa.

Palaan vielä sivistykseen. Oman sivistyskäsitykseni mukaan historia, erityisesti oman maan historian ja kulttuurin toivon olevan nykyisestä vahvemmin mukana kaikilla koulutusasteilla.

Jukka Gustafsson, kansanedustaja (sd)

Artikkeli on julkaistu Aamulehdessä 20.9.2021