HUUHKAJIEN KOMEA LENTO

Minulla oli ilo olla paikalla, kun huuhkaja lensi jalkapalloväen sydämeen. Tilanne oli ainutlaatuinen jalkapallohistoriassa.

Huuhkajat olivat pitäneet kotiaan Helsingin Olympiastadionilla. Yksi niistä oli majaillut tv-selostaja Bror-Erik Walleniuksen selostuskopin läheisyydessä. Huuhkaja (Bubo bubo) nimitettiin Bubiksi.

Suomi-Belgia pelissä kesällä 2007 huuhkaja laskeutuu kesken pelin kentälle. Tuomari keskeyttää pelin. Uljas lintu. Kaunis ja oikea-aikainen.
Pelaajat käyvät juomien kimppuun. Yleisö on ajan tasalla. Upeaa on seurata huuhkajan liikkeitä. Kuin ensimmäistä kuulentoa konsanaan. Pelin tuomari on äimän käkenä.

Suomi. Porot, karhut, susijengi, leijonat ja vielä huuhkaja.

Bubi siirtyy toiseen maalipäätyyn kuin kuningas yläriman päälle. Viihtyy siinä pari minuuttia. Peli on keskeytetty. Yleisö lähes villiintyy, nyt tehdään jalkapallon historiaa.

Bubi lentää pienellä kaarroksella kentän toiseen päätyyn yläriman päälle. Yleisö taputtaa ja on sata lasissa mukana. Ei ole moista nähty eikä nähdä! Siinäkin menee reilu minuutti.

Sitten peli pääsee jatkumaan. Huuhkajan inspiroimana Johansson tekee maalin ja Jeremenko toisen. Suomi voittaa ennakkosuosikki Belgian 2-0.
Huuhkajasta tulee Suomen maajoukkueen epävirallinen maskotti, myöhemmin virallinen.

Yli miljoona katselijaa tv:n ääressä Suomi- Liechtenstein pelissä ja toreilla kymmeniä tuhansia. Huuhkajat lentää Eurooppaan EM-turnaukseen. Tuhannet ovat tehneet sen eteen työtä. Pala oli kurkussa ja silmät vedessä, kun lopputulos oli totta. Suunnaton ilo ja haikeus läsnä. Oli ikävä ystävääni, liiton entistä pääsihteeriä ja pj. Pertti Alajaa, jonka kanssa tein yli 20 vuotta työtä liiton johdossa. Olisin halunnut jakaa menestyksen hetket juuri Peran kanssa.


Hesarin urheilutoimittaja Ari Virtanen loi kehykset menestykselle, ja kuvaili tarinaa ”mitä suomalaisin”.
– Kovalla työnteolla, tinkimättömyydellä, pelaajien vahvuuksia palvelemalla pelillä ja jopa liikuttavan sosialidemokraattisella yhteishengellä joukkue pesi kasvonsa nöyryyttävien vuosien jälkeen ja raivasi tiensä EM- kisoihin.

Suomi on siirtynyt jalkapalloyhteiskunnaksi.

Jukka G

Kansanedustaja

Suomen Palloliiton kunniajäsen