SUOMALAINEN VOITTAA AINA

Hyvä otsikko on vanhan Veikkauksen. Uusi Veikkaus jatkoi vanhalla nimellä, kun kolme rahapeliyhtiötä Fintoto, Raha-automaattiyhdistys ja Veikkaus yhdistettiin v. 2017.

Uuden yhtiön hallitus päätti pakollisesta tunnistautumisesta ja pelaamisen hallinnan välineiden tuomisesta peliautomaatteihin. Asia vaati arpajaislain uudistamisen.

Veikkaus aikaisti siirtymistä pakolliseen tunnistautumiseen. Tammikuusta 2021 alkaen kauppojen, kioskien ja ravintoloiden automaateilla ei ole voinut pelata ilman tunnistautumista.

Tunnistautuneen pelaajan on asettava 1.9. alkaen pelaamiselle rajat myös kaikilla peliautomaateilla. Pakollinen tunnistautuminen tulee vähentämään merkittävästi erityisesti ongelmallista pelaamista. Tappiorajat nopearytmiselle digipelaamiselle on asettanut 1,2 miljoonaa asiakasta, joista 47% on asettanut tappiorajaksi korkeintaan 100 e/kk. Asiakkaista 10 800 on asettanut itselleen pelieston automaattipelaamiseen.

Veikkauksen vastuullisuustoimenpiteet mm. peliautomaattien määrän puolitus, pakollinen tunnistautuminen, korona ja pelipaikkojen sulkeminen ovat vähentäneet tuottoa puoli miljardia euroa.

Pelihaitat ovat vähentyneet Veikkauksen peleissä. Uskon kehityksen jatkuvan vastuullisuustoimilla, pelihaitat vastaavasti ovat kasvussa ulkomaille tapahtuvassa pelitoiminnassa, jonne pelataan lähes 400 milj. euroa vuodessa.

Eri tahot vähättelevät Veikkauksen vastuullisuustoimia, kuitenkaan eivät ole nostaneet pientä sormeakaan, miten estettäisiin tehokkaammin pelaamista laittomille peliyhtiöille, jotka kotiuttavat rahaa veroparatiiseihin verotuksen ulottumattomiin, eikä kotimaisille kansalaisjärjestöille.

Uusi arpajaislaki on tulossa eduskuntaan. Vähennetäänkö pelihaittoja tehokkaammin yksinoikeusjärjestelmässä kuin kymmenillä uusilla toimijoilla lisenssijärjestelmässä. Miksi yksityisen voitontavoittelun tuleminen markkinoille johtaisi pienempiin pelihaittoihin?

Ruotsissa lisenssiyhtiöt käyttävät 400 milj. euroa markkinointiin, Veikkaus 22 milj. euroa.

Toivon, että mahdollisimman moni suomalainen tuntee omaksensa Veikkauksen, jossa vastuullinen pelaaminen on tunnistautunutta ja hallittua.

Jukka Gustafsson, kansanedustaja, Veikkauksen hallintoneuvoston pj.

Artikkeli on julkaistu Tamperelaisessa 22.9.2021